Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda veya sıfırdan bir kurulum gerçekleştirdiğinizde yapmanız gereken ilk işlemlerden birisi de gerekli programların kurulumunun yapılması oluyor.
Format sonrası hangi programların kurulumu yapılmalı?
Sürücü güncellemeleri
Bir format işleminden sonra yapılması gerekenlerde listenin en başında olan madde bilgisayarınızdaki sürücülerin güncel olup olmadığını kontrol etmek. Burada çoğunlukla sürücüleri otomatik olarak bulup güncellemesini yapan üçüncü parti uygulamalar kullanılıyor olsa dahi bazı durumlarda yanlış güncellemelerin kurulumu birçok hataya sebep olabiliyor .Bu sebeple bunun gibi yazılımlar çok tercih edilmemesi gereken yazılımlar. Aygıt Yöneticisi üzerinden manuel olarak sürücü güncellemelerinin yapılması daha doğru sayılacaktır.
İnternet tarayıcısı
Dijital dünyanın lokomotifi olarak görülen interneti kullanabilmek için birçok tarayı kullanılabilir durumda . Windows’un varsayılan Microsoft Edge tarayıcısını kullanmakyı sevmiyorsanız, internet tarayısı format sonrası yüklenmesi gereken programlar listesinin başında geliyor. StatCounter’ın geçen hafta kllanıcılarla paylaştığı verilerin toplamı olan rapora göre Google Chrome, %67’lik pazar payıyla bu alanda lider sayılıyor.
Antivirüs programları
2022 yılı itibariyle kötüye kullanılacak olan yazılımların sayısı oldukça fazlalaşmış durumda. Kişisel verilerin izinsiz paylaşımı hakkında yazılmış haberlere sıklıkla rastladığımız bu zamanda Antivirüs programlarının emli olduğunun kanıtı bir kere daha gözler önüne seriliyor . Bu sebepten ötürü format sonrası kurulması önemli olan programlar sıralamasının en üstünde gösterilen uygulamalar bu tür uygulamalar olmalı. Aynı şekilde Microsoft’un varsayılan olarak kullanıcılara kullanıma sunduğu Windows Defender da uygun. Öte yandan üçüncü parti Kaspersky, Avast, AVG ve McAfee’yi dekullanabilirsiniz.
Ofis programları
Belge, elektronik tablo ve sunum gibi bir işte çalışıyorsanız, formattan sonra ofis programlarının kurulumunu yapmanız zorunlu. Burada Microsoft’un Office paketi popüler kurulumlardan olsa da ücretli olması sebebiyle ücretsiz olan alternatifleri çoğunlukla tercih ediliyor. Bunlar arasında The Document Foundation tarafından geliştirilmiş olan ofis yazılım seti LibreOffice’ı kullanabilirsiniz.
Medya oynatma yazılımları
Windows’un varsayılan olarak kullanıcılarla paylaştığı bir medya oynatma uygulaması olmasının yanı sıra format sonrası genellikle üçüncü parti programlar bilgisayarlara kuruluyor. Bu alanda VLC Media Player veya GOM Player gibi birçok yazılım ön planda oluyor. Bunlardan herhangi birisini tercih edebilirsiniz.
Dosya arşivleme uygulamaları
İnternetten indirilen programlar ve yazılımların çoğunlukla arşivlenmiş bir yapısı olur. Bu noktada dosya arşivleme ve çıkarma konusunda işe yarayan programları kullanmamız gerekir. Format sonrası yüklenmesi gerekenler arasında da bu tür yazılımlar bulunaktadır. Kullanıcılar olarak, 7-zip ve WinRAR gibi uygulamaları tercih edebilirsiniz.
Windows bakım programları
Format sonrası indirilmesi gereken programlar denince akıllara ilk olarak sistemdeki gereksiz dosyaları, çerezleri ve bilgileri silerek yer açan Windows bakım uygulamaları geliyor. En çok tercih edilen yazılım merak edildiğinde cevap olarak yazılım CCleaner diyebiliriz. Fakat bu, üçüncü parti bir program olarak bilinmekte. Microsoft’un ilgili uygulamayla aynı işlemleri uygulayan yerleşik bir hizmeti olduğunu da söylemeliyiz.