Webmail Nedir?

08-11-2021 15:40    246

Çoğunlukla standart bir web tarayıcısı kullanılarak erişilebilen web tabanlı e-posta hizmeti olarak adlandırabiliriz. Hotmail, GMail ve Yahoo Mail gibi bir web sitesinden işletilen ücretsiz e-posta hesapları Webmail olarak adlandırılır. Ancak web sitesi sahiplerinin alan adlarına ait e-posta hesaplarını görüntülemek için kullandıkları e-posta hizmeti de bu kavrama dahildir. Ek olarak, birçok internet servis sağlayıcısı da hosting paketlerinde olduğu gibi internet servis paketlerinin bir parçası olarak Webmail hizmeti sunar.

Webmail, kullanıcıların bir internet bağlantısı ve bir web tarayıcısı kullanarak e-postalarına erişmelerine olanak tanır. Webmail erişimi, e-posta sunucusunda yüklü olan ve çalışan bir web posta yazılımı aracılığıyla sağlanır. Webmail, bazı yerleşik sistemlerin kullandığı iletişim protokollerini gerektirmez.

Webmail Nasıl Ortaya Çıktı?

1994 yılında, CERN’deki bir bilim adamı ilk web tabanlı e-posta istemcisini geliştirdi. Bundan tam İki yıl sonra, Hotmail’in piyasaya çıkmasıyla Webmail’e erişim yaygınlaşmaya başladı. Sonrasında birçok internet servis sağlayıcısı ve web hosting sağlayıcısı, Webmail’i hizmet tekliflerine dahil etmeye başladı.

Zamanla üniversiteler ve büyük şirketler de öğrencilerin ve çalışanların e-postalarına erişmeleri için Webmail sunmaya başladı. Bunların bazılarında web posta uygulama yazılımı, uygulamayı çalıştıran ve yöneten kuruluşlar tarafından şirket içinde geliştirildi, bazılarında ise bu tür uygulamaları geliştiren ve satan yazılım şirketlerinden temin edilen entegre bir posta sunucusu paketinin bir parçası olarak kullanıldı. Pazar, 2004’te en popüler web tabanlı e-posta istemcisi olan Gmail ile bambaşka bir boyut kazandı. Gmail, reklamları promosyonlar ve sosyal sekmelerle sınırlayarak kullanıcıları ücretsiz hizmetlerde reklamlarla uğraşma derdinden kurtardı.

İlerleyen yıllar beraberinde gizlilik ve mahremiyet endişelerini getirdi: Herhangi bir servis sağlayıcısının sunucularında şifrelenmemiş olarak depolanan e-postaların, bu servis çalışanı tarafından okunabileceği ya da güvenli olmayan HTTP üzerinden erişilen Webmail’in, bir Wi-Fi bağlantısına erişimi olanlar tarafından okunabileceğine dair kaygılar HTTPS’i gündeme taşıdı.

Bağlantıyı şifreleyen HTTPS aracılığıyla Webmail hizmetinde gizlilik ihlali sorunlarının önlenebileceği anlaşılınca Yahoo! Mail, 2013’te HTTPS üzerinden bağlanma seçeneğini ekledi ve Gmail, 2014’te tüm Webmail bağlantıları için HTTPS’i zorunlu kıldı.

WebMail’e Giriş Nasıl Yapılır?

Websitesi sahipleri hosting paketlerinin sunduğu e-posta hesabına giriş yapmak için tarayıcılarına webmail.alanadı.com yazarak maillerini kontrol edecekleri ara yüze erişebilir. Yani alan adınızı adres çubuğuna yazıp alan adınızın başına ” webmail.” eklemeniz yeterli.

Web sitelerine bağlı Webmail hesabınıza, hosting kullanıcı panelinden erişmek de elbette ki mümkün. cPanel Üzerinden ya da Windows Gelişmiş Panel Üzerinden Webmail’e Giriş’e dair ekran görüntülerini inceleyebilirsiniz.

Günümüzde çoğu hosting planının belirli adet ve kotaya kadar ücretsiz olarak sunduğu alan adlarını içeren e-posta hesapları; marka bilinirliği ve prestij açısından önemli görülmekte ve özellikle kurumsal e-posta hesapların kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.


Etiketler: